Τεχνολογικά νέα


Ψηφιακός Διαφωτισμός ενάντια στις «περιφραγμένες αυλές» του Διαδικτύου

αναρτήθηκε στις 18 Μαΐ 2011, 8:43 μ.μ. από το χρήστη Γιάννης Ανδριόπουλος

Το νέο πνευματικό δημιούργημα του «πατέρα» του Διαδικτύου, Τιμ Μπέρνερς Λι.
Του Τάσου Οικονόμου, από την "Καθημερινή"


Την ώρα που αρκετές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις προσπαθούν να περιχαρακώσουν στις “αυλές τους” τους χρήστες και να δημιουργήσουν πανίσχυρα ολιγοπώλια κι ενώ τα προσωπικά δεδομένα βρίσκονται υπό «πολιορκία» το Φόρουμ για τον Ψηφιακό Διαφωτισμό της Ευρώπης επιχειρεί να κινηθεί αντίρροπα και να δημιουργήσει το προστατευτικό πλαίσιο του ατόμου στο Διαδίκτυο . Εμπνευστής αυτής της προσπάθειας είναι ο Τιμ Μπέρνερ Λι, ο αποκαλούμενος και «πατέρας του Ίντερνετ», ενώ θα μετέχουν και τα κορυφαία στελέχη της επιστημονικής ομάδας που οδηγεί τις εξελίξεις στην Επιστήμη του Ιστού. Το Φόρουμ έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο και οι αρμοδιότητές του θα είναι γνωμοδοτικές. Εντούτοις, θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε., συμμετέχοντας στην ανάπτυξη και υιοθέτηση θέσεων σε θέματα που, πλέον, γίνονται θεμελιώδη για την καθημερινότητα όλο και περισσότερο ανθρώπων: ολιγοπώλιο του νέφους, μη ουδετερότητα των παρόχων, προστασία προσωπικών δεδομένων αλλά και διαχείρισή τους από τρίτους. Για τα πρώτα 4 χρόνια του Φόρουμ, στην προεδρεία του θα βρίσκεται ο Γιώργος Μητακίδης, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής του Συμβουλίου RISEPTIS (Research and Innovation for Security, Privacy and Trustworthiness in the Information Society) .

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μητακίδης εξηγεί πώς κατέληξαν να ενσωματώσουν την έννοια του Διαφωτισμού στο Φόρουμ, και κατ’ επέκταση, στο μέλλον του Διαδικτύου: «Αυτό που προκάλεσε το κίνημα του Διαφωτισμού τον 16ο αιώνα ήταν η βιομηχανική επανάσταση. Η τεχνολογική εξέλιξη πέρασε στην καθημερινότητα και μετέβαλε ολοκληρωτικά τον τρόπο ζωής. Ξεκίνησε το ρεύμα προς τις πόλεις, όπου βρίσκονταν τα μεγάλα εργοστάσια. Ο κόσμος μαζευόταν σε αυτές και μαζί δημιουργήθηκε η ανάγκη για μαζική εκπαίδευση. Υπήρξαν πάρα πολλές αλλαγές. Το κίνημα του Διαφωτισμού είπε «ας ρίξουμε φως να καταλάβουμε τι γίνεται», ποια είναι η θέση του ατόμου στη νέα κοινωνία, ποιες είναι οι δυνητικές επιπτώσεις, πού χρειάζεται χαλιναγώγηση και πού επιτάχυνση. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες σήμερα. Τώρα βγαίνουμε από το Μεσαίωνα σε ότι αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες, αν θέλεις. Διανύουμε τα πρώτα στάδια της ψηφιακής επανάστασης. Αυτό που θέλουμε στο Φόρουμ του Ψηφιακού Διαφωτισμού είναι να καταλάβουν όλοι τι γίνεται κι όχι μερικοί. Θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα καθαρά στο τραπέζι και να τα εξετάσουμε».

Ο κ. Μητακίδης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις εξελικτικές φάσεις του Ίντερνετ και του Παγκόσμιου Ιστού, κυρίως μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του Φόρουμ, αναφέρει: «Η σκέψη πίσω από τη δημιουργία του Φόρουμ για τον Ψηφιακό Διαφωτισμό ήταν ότι τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει δεν λύνονται μία κι έξω και δεν αποδέχονται στατική ανάλυση. Μπλέκονται ζητήματα ιδιωτικότητας με θέματα ασφάλειας, τάσεων δημιουργίας ολιγοπωλίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κίνδυνος ολιγοπωλίου του Cloud Computing. Μπορεί να καταλήξουμε σε 5 μεγάλες εταιρίες, όπως οι παγκόσμιοι πάροχοι και αυτό σηματοδοτεί κάποια πράγματα για την έλλειψη ελέγχου υπέρ του ατόμου σε κάτι που δεν είναι, απλώς συμπληρωματικό, για την καθημερινότητα. Αν μιλούσαμε για ολιγοπώλιο σε κάτι περιθωριακό, θα έλεγες και τι έγινε; Μιλάμε, όμως, για κάτι θεμελιώδες. Δεν θα ήταν επιθυμητή μία τέτοια εξέλιξη. Το άλλο ζήτημα είναι η απαιτούμενη ουδετερότητα. Ήδη έχουμε κρούσματα όπου πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου πριμοδοτούν τα δικά τους προϊόντα, τις εκπομπές που ανήκουν, ενδεχομένως στον επιχειρηματικό τους όμιλο, ή κάποιου άλλου είδους περιεχόμενο».

«Το άλλο είναι η οικουμενικότητα του web. Η βασική ιδέα του Τιμ Μπέρνερς Λι, ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι πάντα προσβάσιμο από όλους, είναι το «φωτεινό άστρο» που δείχνει την κατεύθυνση. Αυτό, όμως, έχει αρχίσει να καταστρατηγείται και δημιουργούνται, αυτό που ονομάζεται «περιφραγμένες αυλές», όπως είναι το Facebook. Για παράδειγμα, αν θες να μεταφέρεις τα στοιχεία σου από το Facebook σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο, δεν μπορείς. Παρόμοια ασυμβατότητα υπάρχει και στη φιλοσοφία του iTunes. Αν αγοράσεις κάποιο τραγούδι, μία μεγάλη επιτυχία της εποχής, μεταφέρεσαι σε «μάντρα», δεν είναι πια στο web. Υπάρχει, λοιπόν, η τάση από διάφορες εταιρείες να δημιουργούν περιφραγμένες αυλές. Πέρα του ζητήματος της ιδιωτικότητας, αυτό αποτελεί προσβολή του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης, αλλά και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Οι απειλές είναι κοινής προελεύσεως και είναι εξελίξεις που δυνητικά επηρεάζουν το ρόλο των ατόμων στην κοινωνία και τη σχέση τους με τις κυβερνήσεις».

Ο κ. Μητακίδης χαρτογραφώντας τις επιθυμίες και τις ιδεολογικές επιδιώξεις του Φόρουμ, αναφέρει: «Στόχος μας είναι ένα Διαδίκτυο ανοικτό, φωτεινό και με σεβασμό προς τα ατομικά δικαιώματα, με δυνατότητα των πολιτών να προστατέψουν αυτά που θέλουν, όταν το επιθυμούν. Για παράδειγμα, οι έφηβοι δεν αισθάνονται ότι έχουν ανάγκη προάσπισης ιδιωτικότητας. Όπως και οι υπερήλικες. Ενδιάμεσα, όμως, αλλάζουν τα πράγματα. Υπάρχουν κλασικά παραδείγματα. Πρέπει να υπάρχει η ανάγκη για προστασία, όταν τη θέλεις. Απλώς δεν πιστεύουμε σε αυτά που είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, ότι αν κάνεις κάτι που δεν θες να το ξέρουν οι άλλοι, ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνεις. Το θέμα είναι να μπορεί ο καθένας να ορίσει την ιδιωτικότητά του και να την προστατεύσει κατάλληλα. Μπορεί αυτό να ποικίλλει από μια ηλικιακή ομάδα σε άλλη, από μια κοινωνία σε άλλη, το θέμα, όμως, είναι να μην ισοπεδωθούμε και ξαφνικά να βρεθούμε όλοι ομοιόμορφα και μη αντιστρέψιμα φακελωμένοι ψηφιακά».

Το «κβαντικό» μέλλον των ηλεκτρονικών υπολογιστών

αναρτήθηκε στις 22 Μαρ 2011, 11:42 μ.μ. από το χρήστη Γιάννης Ανδριόπουλος

Ένα βήμα πιο κοντά στον κβαντικό υπολογιστή, χάρη στη δουλειά της American Physical Society.


Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του κβαντικού υπολογιστή έκανε η American Physical Society σε συνάντηση στο Ντάλας, όπου παρουσίασε ένα τσιπ 6x6 εκατοστών, εφοδιασμένο με εννέα κβαντικές «συσκευές», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τέσσερα qubits, που κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Το τσιπ χρησιμοποιεί τις «παράξενες» κβαντικές καταστάσεις της ύλης για να κάνει υπολογισμούς, πιάνοντας ταχύτητες που αφήνουν πολύ πίσω τους «συμβατικούς» υπολογιστές.

Σύμφωνα με την ομάδα που έκανε την παρουσίαση, εντός του έτους θα είναι δυνατή η αύξηση των δυνατοτήτων του τσιπ, καθώς τα qubits μπορούν να φτάσουν τα δέκα.

Η βασική διαφορά με τα 1 και 0 του δυαδικού κώδικα που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ότι οι κβαντικές καταστάσεις της ύλης μπορούν να «αναπαραστήσουν» ταυτόχρονα τόσο το 1 όσο και το 0. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εκτελουμένων υπολογισμών.

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για την αρχιτεκτονική που πρέπει να ακολουθηθεί εάν είναι να στήσουμε ένα κβαντικό υπολογιστή» είπε σχετικά ο Έρικ Λουκέρο, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Σάντα Μπάρμπαρα.

Η βασική καινοτομία της ομάδας ήταν η εύρεση ενός τρόπου να «αποσυνδεθούν» οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των στοιχείων ενός κβαντικού κυκλώματος. Οι κβαντικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, οπότε οι χειρισμοί τους πρέπει να γίνονται και να αποθηκεύονται χωρίς να καταστρέφονται.

Η «λύση» ήρθε με τη μορφή της αποκαλούμενης RezQu αρχιτεκτονικής, που αποτελεί ουσιαστικά ένα σχέδιο κβαντικού υπολογιστή. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα αύξησης κλίμακας, κάτι που μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή πολύ πιο σύνθετων κυκλωμάτων. «Για μένα είναι πολύ καλό αυτό, έτσι ξέρω πώς θα μπορέσω να τα συναρμολογήσω» είπε σχετικά ο Τζων Μαρτίνις, ο οποίος και ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

«Υπάρχουν και άλλες, ανταγωνιστικές αρχιτεκτονικές, όπως η παγίδευση ιόντων- ουσιαστικά το 'πιάσιμο' ιόντων με λέηζερ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται να έχεις ένα τεράστιο δωμάτιο γεμάτο με κατόχους PhD, απλά και μόνο για να χειρίζονται τα λέηζερ!» σχολίασε ο Λουκέρο, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε πλέον ακριβώς στο σημείο πριν να μπορέσουμε να πούμε πως έχουμε έναν κβαντικό επεξεργαστή».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist

XO3

αναρτήθηκε στις 7 Οκτ 2010, 9:54 π.μ. από το χρήστη Γιάννης Ανδριόπουλος   [ ενημερώθηκε 7 Οκτ 2010, 9:56 π.μ. ]

Ο Οργανισμός του OLPC (Οne Laptop per Child) παρουσίασε ένα νέο υπολογιστή: τον XO-3. O XO-3 διαφέρει ελαφρώς από τις προηγούμενες εκδόσεις OLPC και είναι ένα αρκετά λεπτόγραμμο tablet PC με οθόνη αφής. Θα κυκλοφορήσει περί το 2012 και θα κοστίζει αρκετά λιγότερο από 100 δολάρια.

ΤΟ ΧΟ-3 έρχεται να αντικαταστήσει το ΧΟ-2, ένα αναδιπλούμενο ηλεκτρονικό βιβλίο που παρουσιάστηκε το 2008. Επίσης θα αντικαταστήσει το αρχικό ΧΟ που κυκλοφόρησε το 2007. Tα πρωτοποριακά αυτά μηχανήματα έχουν σχεδιαστεί για σκληρή χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές από μαθητές σχολείων. Διαθέτουν ευανάγνωστη οθόνη και ανοιχτό λογισμικό.

Μέχρι σήμερα το ΧΟ έχει διανεμηθεί σε 1.4 εκατομμύρια παιδιά σε 35 χώρες.

Ο Walter de Brouwer, Διευθύνων Σύμβουλος της OLPC δηλώνει πως το μέλλον του Οργανισμού βρίσκεται στην διανομή τέτοιων υπολογιστών σε όλους τους μαθητές μιας χώρας, είτε αυτή είναι ανήκει στον αναπτυγμένο κόσμο είτε στον αναπτυσσόμενο.
"Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με 3-4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μία πει το ναι οι υπόλοιπες δεν θα μπορούν να πουν όχι", δήλωσε στο BBC Νews.
H ΟLPC πιστεύει πως ο νέος σχεδιασμός του XO-3 θα κοστίζει αρκετά λιγότερα από τον υπάρχοντα. Σύμφωνα με τον κ. Brouwer η τιμή πώλησης θα μπορούσε να είναι κάπου ανάμεσα στα 50 και τα 70€. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε λιγότερο από ένα ευρώ μηνιαίως ανα μαθητή, ένα ποσό που εύκολα μπορεί να διαθέσει μια κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Brouwer.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση Όνομα:  olpc.jpg Εμφανίσεις:  205 Μέγεθος:  56,6 KBO εξωτερικός σχεδιασμός του XO-3 περιλαμβάνει οθόνη αφής, κάμερα, φορτιστή επαγωγής και λαβή για την μεταφορά του. Στο εσωτερικό του θα βρίσκεται ένας ARM επεξεργαστής.

Ο OLPC πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα επικεντρωθεί στην προώθηση των προτάσεων του και την προαγωγή των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, παρά στην κατασκευή υπολογιστών.
"Δεν είμαστε μια εταιρεία παραγωγής υπολογιστών", δήλωσε ο κ. Βrouver. "Η παραγωγή υπολογιστών δεν είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη εργασία. Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία."
Ο Nicholas Negroponte, ιδρυτής και πρόεδρος της OLPC, δήλωσε πως ελπίζει ότι η βιομηχανία θα αντιγράψει τον σχεδιασμό του XO-3.

Πηγή: BBC

Μία «ελληνική πρόταση» για το Semantic Web

αναρτήθηκε στις 2 Οκτ 2010, 11:08 π.μ. από το χρήστη Γιάννης Ανδριόπουλος   [ ενημερώθηκε 2 Οκτ 2010, 11:11 π.μ. ]

Μία ελληνική επιστημονική ομάδα διακρίθηκε πρόσφατα στο εξωτερικό με μία έρευνά της πάνω στις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο στην καθημερινή μας χρήση και ειδικότερα στη χρήση του Semantic Web ή Σημασιολογικού Ιστού.

του Νίκου Ιτσινέ από την "Καθημερινή"

Πώς θα σας φαινόταν αν θέτατε στη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείτε την ερώτηση «Είναι ελεύθερη η Τζένιφερ Λόπεζ;» και η απάντηση ήταν απλά ένα «ΝΑΙ», αντί των εκατοντάδων αποτελεσμάτων, που οδηγούν σε άρθρα του 2004 ή σε ιστοσελίδες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που επιθυμείτε;

Ο Νίκος Κωνσταντίνου, Διδάκτορας ΕΜΠ και ερευνητής στο Athens Information Technology (AIT), και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες Δημήτριος - Εμμανουήλ Σπανός και Περικλής Σταύρου, μέλη της ερευνητικής ομάδας Επικοινωνιών Πολυμέσων και Τεχνολογιών Παγκόσμιου Ιστού της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Μήτρου, μελέτησαν τους λόγους για τους οποίους ενώ η σχετική τεχνολογία έχει ωριμάσει ο Σημασιολογικός Ιστός δεν χρησιμοποιείται στην πράξη.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr ο Δρ. Νίκος Κωνσταντίνου: «Οι μηχανές αναζήτησης δε λαμβάνουν υπόψη σημασιολογικά εμπλουτισμένη πληροφορία και επομένως μια εταιρεία ή ένας χρήστης δεν έχει κίνητρο να δημοσιεύσει σημασιολογικά εμπλουτισμένη πληροφορία». Γι' αυτό το λόγο προτείνουν στην μελέτη τους τρόπους μέσω των οποίων οι τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού θα γίνουν μέρος της καθημερινής εμπειρίας χρήσης του Διαδικτύου. Σύμφωνα με το όραμα του Σημασιολογικού Ιστού, «η προσθήκη σημασίας στην πληροφορία του Διαδικτύου θα απελευθερώσει πλήθος δυνατοτήτων για την πιο ευφυή εκμετάλλευση της πληροφορίας αυτής».

Άρα η αναζήτηση στο Διαδίκτυο δεν χρειάζεται να φέρνει στατικά αποτελέσματα. Με την χρήση του Σημασιολογικού Ιστού, το Διαδίκτυο θα γίνεται πιο έξυπνο, θα δίνει μία ολοκληρωμένη απάντηση και δεν θα παραπέμπει απλώς σε λύσεις και πληροφορίες άλλων πηγών.

Οι τέσσερις Έλληνες επιστήμονες προτείνουν τη γενίκευση της χρήσης του Σημασιολογικού Ιστού μέσω της εξέλιξης των μηχανών αναζήτησης. Όχι όμως αντικαθιστώντας την παρούσα τεχνολογία, αλλά απλά συμπληρώνοντάς την. Η τεχνική δυνατότητα υπάρχει ουσιαστικά εδώ και αρκετό καιρό, λείπουν ωστόσο πρακτικές εφαρμογές της, που θα βελτιώνουν την καθημερινή εμπειρία του χρήστη στο Διαδίκτυο.

Η ελληνική πρόταση προκάλεσε το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου, αναδημοσιεύοντας τη μελέτη και κάνοντας συνέντευξη με τους ερευνητές.

Στη συνέντευξη του ο Δρ. Ν. Κωνσταντίνου εξηγεί για τους αναγνώστες του kathimerini.gr τι είναι το Semantic Web - σημασιολογικός ιστός, καθώς και την πρόταση της επιστημονικής ομάδας.

Τι είναι το Semantic Web;

Το Semantic Web, ή Σημασιολογικός Ιστός αναφέρεται σε ένα σύνολο τεχνολογιών και μεθόδων μέσω των οποίων οι υπολογιστές είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τη σημασία της πληροφορίας που διαχειρίζονται. Σύμφωνα με το όραμα των εμπνευστών του Σημασιολογικού Ιστού, η προσθήκη σημασίας στην πληροφορία του Διαδικτύου θα απελευθερώσει πλήθος δυνατοτήτων για την πιο ευφυή εκμετάλλευση της πληροφορίας αυτής. Ένας χρήστης του Διαδικτύου θα μπορεί, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων, να πραγματοποιεί ευφυείς αναζητήσεις, να λαμβάνει δηλαδή από μια μηχανή αναζήτησης αποτελέσματα τα οποία να είναι πιο σχετικά με αυτό που πραγματικά αναζητά.

Με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, η αναζήτηση «is Jennifer Lopez single?» θα επιστρέψει μια λίστα με τα singles της καλλιτέχνιδας ενώ αυτό που ζητάει ο χρήστης είναι μια απάντηση ναι/όχι (το παράδειγμα ανήκει στο http://www.trueknowledge.com/). Αυτό γίνεται γιατί οι μηχανές αναζήτησης αντιμετωπίζουν τα ερωτήματά μας ως απλές λέξεις-κλειδιά, αγνοώντας τη σημασία που πιθανόν εμπεριέχουν. Στον κόσμο του Σημασιολογικού Ιστού, το σύστημα θα ήταν σε θέση να απαντήσει σωστά το ερώτημα αυτό αλλά και πιο σύνθετα.

Επιπλέον, ένα πληροφοριακό σύστημα που βασίζεται σε τεχνολογίες Σημασιολογικού Ιστού είναι σε θέση να εξάγει πληροφορία από την ήδη υπάρχουσα. Αν το σύστημά μας γνωρίζει για παράδειγμα ότι «ο Σωκράτης είναι άνθρωπος» και ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί», θα μπορέσει να συμπεράνει ότι «ο Σωκράτης είναι θνητός» χωρίς να χρειάζεται να το έχουμε δηλώσει ρητά. Το παράδειγμα αυτό της επαγωγής φανερώνει μια από τις πολλές δυνατότητες των τεχνολογιών του Σημασιολογικού Ιστού. Γενικότερα, δηλώνοντας μόνο μερικά γεγονότα στο πληροφοριακό σύστημα, αυτό θα είναι σε θέση να συμπεράνει περισσότερα, αξιοποιώντας τη σημασιολογία τους.

Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του Διαδικτύου υπάρχει;

Οι τεχνολογίες που απαρτίζουν το «οικοσύστημα» του Σημασιολογικού Ιστού είναι πλέον σε ώριμο στάδιο. Οι γλώσσες περιγραφής σημασιολογίας, οι γλώσσες ερωτημάτων, οι διαδικασίες εξαγωγής συμπερασμάτων, οι σχετικές διεπαφές έχουν ωριμάσει υπό την έννοια ότι έχουν αναπτυχθεί τα αντίστοιχα πρότυπα από τις ρυθμιστικές αρχές του Διαδικτύου (όπως το W3C). Ξέρετε, η ανάπτυξη ενός προτύπου είναι συνήθως προϋπόθεση για ανταγωνιστές ενός χώρου να αρχίσουν να παρουσιάζουν τις δικές τους λύσεις.

Η τεχνογνωσία εξαπλώνεται συνεχώς. Ήδη, μαθήματα με αντικείμενο το Σημασιολογικό Ιστό έχουν περάσει από την έρευνα στα προγράμματα μεταπτυχιακών αλλά και στα μεγαλύτερα εξάμηνα προπτυχιακών σπουδών σχολών σχετικών με την επιστήμη των υπολογιστών. Οι απόφοιτοι, αν και μπορεί να μην είναι πλήρως εξοικειωμένοι έχουν σίγουρα ακούσει βασικές έννοιες του Σημασιολογικού Ιστού όπως οντολογία, μηχανή εξαγωγής συμπερασμάτων, RDF, OWL, κοκ.

Για ποιο λόγο δεν έχουμε κάνει αυτό το βήμα;

Η απάντηση είναι σύνθετη και βασίζεται κυρίως σε ένα πλήθος δυσκολιών που συνοδεύουν κάθε εγχείρημα μετάβασης σε νέες τεχνολογίες - είτε Σημασιολογικού Ιστού ή μη - και ενσωμάτωσής τους σε ήδη υπάρχουσες.

Επιπλέον, από τη μεριά των χρηστών αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, πέραν της έρευνας δεν υπάρχει καταρχήν κίνητρο για δημοσίευση σημασιολογικά εμπλουτισμένης πληροφορίας. Εξάλλου, απαιτείται αυτός που θα πραγματοποιήσει την επισημείωση να είναι τόσο γνώστης του αντικειμένου όσο και καταρτισμένος τεχνικά ώστε να φέρει εις πέρας σωστά το έργο της επισημείωσης όγκου πληροφορίας.

Από τη μεριά των μηχανών αναζήτησης, στο [4], μηχανικοί της Google αναλύουν γιατί προτιμούν τη «στατιστική» από τη «σημασιολογική» ανάλυση του διαθέσιμου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Ενώ άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν αρχίσει να αξιοποιούν σημασιολογία διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, η Google η οποία και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των χρηστών εξακολουθεί να λειτουργεί με αλγόριθμους που βασίζονται σε τεχνολογίες ανάκτησης πληροφορίας (information retrieval).

Ποια είναι η δική σας διαπίστωση μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήσατε;

Η προώθηση και αξιοποίηση του Σημασιολογικού Ιστού έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο:

οι μηχανές αναζήτησης και εν γένει οι εταιρείες που έχουν ισχύ και ηγούνται των εξελίξεων στο Διαδίκτυο δεν αξιοποιούν σημασιολογικά εμπλουτισμένη πληροφορία, οι δε πάροχοι της πληροφορίας δεν έχουν κίνητρο να την επισημειώνουν σημασιολογικά. Η πλειοψηφία των τελικών χρηστών αγνοεί την ύπαρξη των τεχνολογιών αυτών ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Διαδικτύου δεν έχουν κάποιο κίνητρο για δημοσιοποίηση σημασιολογικής πληροφορίας.

Κρίμα, γιατί τα ωφέλη που προκύπτουν είναι τόσο για τους χρήστες όσο και για τις μηχανές αναζήτησης. Οι χρήστες θα μπορούσαν να ωφελούνται από τα πιο ακριβή αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους ενώ μια μηχανή αναζήτησης, με τη χρήση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού θα μπορούσε ουσιαστικά να βελτιώσει το προϊόν της.

Ποια ή ποιες είναι οι προτάσεις σας ώστε να κάνουμε το καθοριστικό βήμα και να μπούμε στην εποχή του Web 3.0;

Πριν δώσουμε την απάντηση, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι στο Διαδίκτυο, ο αριθμός εκδόσεων δε σημαίνει ότι γίνεται κάποιου είδους αναβάθμιση όπως για παράδειγμα αναβαθμίζει κανείς το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή του. Ο αριθμός έκδοσης συνήθως αναφέρεται στην εμπειρία που αποκομίζει ένας χρήστης του Διαδικτύου. Η εποχή του Web 3.0 (ή 2.0+) αναφέρεται απλά στον εμπλουτισμό της παρούσας εμπειρίας από την πλοήγηση στον Ιστό, αναφέρεται αν θέλετε στον Ιστό όπως αυτός θα είναι στο κοντινό μέλλον. Η ενσωμάτωση τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού θα καταστήσει την εμπειρία αυτή κατά πολύ πλουσιότερη.

Η πρότασή μας βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

Ο πρώτος άξονας εντοπίζεται στην ανάγκη για απλοποίηση στη διαδικασία παραγωγής σημασιολογικά εμπλουτισμένης πληροφορίας. Η απλοποίηση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης στη σημασιολογική επισημείωση πληροφορίας. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει σε λάθη και σε επισημειώσεις που καθίστανται γρήγορα παρωχημένες ενώ βέβαια η απόπειρα χειροκίνητης επισημείωσης είναι ακριβή σε πόρους (χρόνο και χρήμα για μια εταιρεία).

Επίσης, χρειάζεται οι τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού να μην αντικαθιστούν τις υπάρχουσες πρακτικές στις τεχνολογικές προσεγγίσεις αλλά να τις συμπληρώνουν και να τις εμπλουτίζουν. Δεν είναι δυνατό για έναν μηχανικό λογισμικού, πόσο μάλλον για μια εταιρεία λογισμικού να μεταπηδήσει σε νέες τεχνολογίες διαγράφοντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία. Αυτό είναι πλέον εφικτό καθώς είναι δυνατό η σημασιολογική επισημείωση να λειτουργήσει παράλληλα με συμβατικές - και πιο ώριμες - τεχνολογίες όπως οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων.

Τρίτος και σημαντικότερος άξονας είναι η υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτών από τις εταιρείες που ηγούνται των εξελίξεων στο Διαδίκτυο, όπως είναι οι μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo!, Bing). Θυμηθείτε το φαύλο κύκλο που αναφέραμε προηγουμένως.

Στην ουσία, αυτή που φαντάζει ως πιο πολλά υποσχόμενη λύση βασίζεται στον τρίτο άξονα. Αυτό που προτείνουμε ως διέξοδο από τον φαύλο κύκλο είναι το πρώτο βήμα να γίνει από τις μηχανές αναζήτησης. Μια τέτοια κίνηση θα είναι ωφέλιμη στις μηχανές αναζήτησης καθώς δεδομένα που εμπεριέχουν σημασιολογία - για παράδειγμα δεδομένα της κίνησης Linked Open Data (http://linkeddata.org/) - έχουν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και θα μπορούν να δώσουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην μηχανή αναζήτησης/εταιρεία. Θα ήταν λογικό επομένως τέτοια πληροφορία να εμφανίζεται υψηλότερα στις σχετικές αναζητήσεις χρηστών, κάτι που θα έδινε το κίνητρο για δημοσίευση σημασιολογικά εμπλουτισμένης πληροφορίας. Μια τέτοια κίνηση θεωρούμε ότι θα δρούσε ως καταλύτης για την ευρύτερη εξάπλωση του Σημασιολογικού Ιστού και των ωφελειών που αυτό συνεπάγεται.

Πως δικαιολογείτε ότι οι καθιερωμένες μηχανές αναζήτησης όπως η Google και γενικά οι εταιρείες που ασχολούνται με το Internet δεν έχουν προχωρήσει προς το Web 3.0;

Το κυριότερο μέλημα μιας ιδιωτικής εταιρείας κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως αυτών που παρέχουν μηχανές αναζήτησης, είναι η παραγωγή κέρδους. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες οι οποίες βασίζονται στις λέξεις-κλειδιά (keywords) είναι πλέον τμήμα τόσο της κουλτούρας του Διαδικτύου όσο και αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Στον κόσμο του Web 2.0 οι χρήστες επισημειώνουν με σχετικές λέξεις κλειδιά περιεχόμενο όπως εικόνες (flickr), videos (youtube), bookmarks (del.icio.us) κ.ο.κ. Επιπλέον, στον τομέα της διαφήμισης στο Διαδίκτυο όπου η δημοτικότητα της κάθε λέξης-κλειδί καθορίζει και την αξία του, οι λέξεις κλειδιά φαίνονται να είναι βασικό δομικό συστατικό της online επιχειρηματικότητας. Οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της λέξης-κλειδί. Με λίγα λόγια, γιατί να αλλάξεις κάτι το οποίο δουλεύει καλά;

Σίγουρα, χρειάζεται να σημειωθεί ότι το να κάνεις κάτι να δουλέψει καλύτερα δεν είναι επιχείρημα αρκετό από μόνο του για να ωθήσει σε αλλαγές. Η ιδέα για παράδειγμα της εικονικής μνήμης (virtual memory) άργησε πολύ να υιοθετηθεί από τα λειτουργικά συστήματα.

Η ελληνική επιστημονική ομάδα που έκανε τη διαπίστωση αυτή και την πρόταση ήταν η πρώτη ή υπήρχαν ήδη προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από άλλες χώρες;

Όχι, δεν είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε τη διαπίστωση. Το πρόβλημα έχει αναλυθεί και από άλλους ερευνητές. Ο J. Hendler, ο N. Shadbolt, αλλά και ο Sir T. Berners-Lee έχουν διαπιστώσει ότι παρά τις προσπάθειες, η απλή αυτή ιδέα παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη υλοποιημένη [2][3]. Η βασική ιδέα συνοψίζεται στο ότι ενώ όλα τα δομικά συστατικά έχουν αναπτυχθεί, οι τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού δεν είναι τμήμα της εμπειρίας του μέσου χρήστη.

Ωστόσο, η κυριότερη συνεισφορά της εργασίας μας [1] είναι η πρόταση για το πώς θα μπορούσε να παρακαμφθεί το πρόβλημα της δυσκολίας εξάπλωσης του Σημασιολογικού Ιστού. Η πρότασή μας είναι προϊόν εκτεταμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης αλλά και προσωπικής εμπειρίας μετά από συναπτά έτη ενασχόλησης με το αντικείμενο.

Ποια ήταν η ανταπόκριση και οι αντιδράσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω στην έρευνά σας;

Η ιδέα άρεσε. Αρκετά πρακτορεία ειδήσεων σχετικών με την έρευνα και την τεχνολογία αναπαρήγαγαν τις ιδέες μας. Μένει να δούμε αντιδράσεις και απόψεις ερευνητικών ομάδων του χώρου. Ξέρετε, σαν άτομα της έρευνας και της καινοτομίας χαρακτηριζόμαστε από διάθεση για δημιουργικό διάλογο και από ενθουσιασμό για τον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα των προτάσεων μας τόσο στον κύκλο των ειδικών όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

Πως νιώθετε γι' αυτή την επιτυχία; Μία ελληνική ομάδα να δημιουργεί έναν τέτοιο αντίκτυπο;

Σίγουρα είναι δυνατό το αίσθημα της επιτυχίας, ας είμαστε όμως ρεαλιστές: σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Athens Information Technology (AIT) έχουν και πολύ μεγαλύτερες επιτυχίες από τη συγκεκριμένη. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό πάντως της εργασίας μας είναι η απλότητα στην εξήγηση της συνεισφοράς του Σημασιολογικού Ιστού ακόμη και σε άτομα μη εξοικειωμένα με το χώρο.

www.kathimerini.gr

Αναφορές

[1] Konstantinou, N., Spanos, D-E., Stavrou, P. and Mitrou, N. (2010) 'Technically Approaching the Semantic Web Bottleneck', Int. J. Web Engineering and Technology, Vol. 6, No. 1, pp.83-111.

[2] Hendler, J. (2008) 'Web 3.0: Chicken Farms on the Semantic Web', IEEE Computer, Vol. 41, No. 1, pp.106-108.

[3] Shadbolt, N., Berners-Lee, T. and Hall, W. (2006) 'The Semantic Web Revisited', IEEE Intelligent Systems, Vol. 21, No. 3, pp.96-101.

[4] Halevy, A., Norvig, P. and Pereira, F. (2009) 'The Unreasonable Effectiveness of Data', IEEE Intelligent Systems, Vol. 24, No. 2, pp.8-12.
   
   


Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου

αναρτήθηκε στις 27 Σεπ 2010, 2:52 μ.μ. από το χρήστη Γιάννης Ανδριόπουλος   [ ενημερώθηκε 27 Σεπ 2010, 2:54 μ.μ. ]

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ από την "Ελευθεροτυπία"

Αν, πριν από δύο δεκαετίες, ήταν επιτρεπτό σε κάποιους ρομαντικούς τεχνοεπιστήμονες και συγγραφείς να παρουσιάζουν το Διαδίκτυο ως έναν επίγειο τεχνολογικό παράδεισο ελεύθερης επικοινωνίας και ανεξαρτησίας από οικονομικά ή εθνικά συμφέροντα, σήμερα είναι πλέον ολοφάνερο πως ο άυλος ψηφιακός κόσμος εγκυμονεί, για τους αφελείς ή τους τεχνολογικά αναλφάβητους χρήστες, εξίσου πολλές παγίδες με τον πραγματικό κόσμο. Αλλωστε, οι μέχρι χθες μοναχικοί πειρατές του παγκόσμιου ιστού, οι χάκερ, έχουν πλέον μετατραπεί σε καλοπληρωμένους υπαλλήλους του οργανωμένου εγκλήματος.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας τα συμπεράσματα από δύο σημαντικές διεθνείς έρευνες γύρω από τους κινδύνους που εγκυμονεί η γενικευμένη χρήση του Διαδικτύου, αποκαλύπτοντας κάποιες άγνωστες και εξαιρετικά ανησυχητικές πτυχές της ψηφιακής εγκληματικότητας. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, ο κυβερνοχώρος μάς παρέχει πράγματι απεριόριστη δυνατότητα επικοινωνίας, πρόσβασης και διακίνησης κάθε ψηφιοποιημένης πληροφορίας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί έναν ανεξερεύνητο ακόμα, και γι' αυτό αρκετά επικίνδυνο και επισφαλή, «τόπο» για τους χρήστες.

Εξάλλου, όπως μονότονα επαναλαμβάνουν τα τεχνοφοβικά ΜΜΕ, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο αποτελεί πλέον την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή παραβατικής και εγκληματικής συμπεριφοράς. Εκτός από την ηλεκτρονική πειρατεία, την ψηφιακή κατασκοπία, τη δημιουργία ιών ικανών να καταστρέφουν υπολογιστικά συστήματα και τις ποικίλες οικονομικές απάτες ή κλοπές που συντελούνται καθημερινά, στα «αγαθά» του Διαδικτύου θα πρέπει να συνυπολογίζονται η παιδική πορνογραφία, η ψηφιακή πορνεία και η δημιουργία αντιδραστικών ιστοσελίδων που προπαγανδίζουν τυπικά αντισυνταγματικές ιδέες, όπως π.χ. το φυλετικό, το θρησκευτικό ή το εθνικιστικό μίσος. Οσο για την οικονομική ζημιά σε άτομα ή εταιρείες από την ψηφιακή πειρατεία και από την κλοπή ή καταστροφή δεδομένων, αυτή είναι ανυπολόγιστη.

Ενα δισεκατομμύριο διαδικτυακές κλοπές από το 2003 μέχρι το τέλος του 2010 είναι ο εντυπωσιακός αριθμός αδικημάτων που προέκυψε από έρευνα της Verizon Business, μιας τεχνικής εταιρείας, η οποία εργάζεται αποκλειστικά πάνω σε θέματα ασφάλειας και τεχνολογικής ανάπτυξης για λογαριασμό της Verizon Communication, ενός αμερικανικού οικονομικού κολοσσού στις τηλεπικοινωνίες (πρόσφατα πρωταγωνίστησε σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή και αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Google).

Η παγκοσμιοποίηση της ψηφιακής ανασφάλειας

Από τις 64 σελίδες της έκθεσης «2010 Data Breach Investigations Report», την οποία συνέταξαν οι ειδικοί της Verizon Business σε στενή συνεργασία με τεχνικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, προκύπτει μια άκρως ανησυχητική εικόνα της κυβερνο-εγκληματικότητας: 900 εκατομμύρια παράνομες αποσπάσεις «εγγραφών» (records) συντελέσθηκαν μέχρι το 2009, ενώ στο τέλος του 2010 ο αριθμός τους θα έχει σίγουρα υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο! Με τον όρο «record» οι ειδικοί περιγράφουν την ελάχιστη μονάδα πληροφοριών σε μια βάση δεδομένων: για παράδειγμα, σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο, ένα «record» είναι το «πακέτο» που περιλαμβάνει όνομα, επώνυμο, αριθμό τηλεφώνου.

Αν, ωστόσο, δεν σας φαίνεται αρκετά εντυπωσιακός ο αριθμός των παραβιάσεων, ίσως βρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσα την ποιοτική ανάλυση αυτών των ποσοτικών δεδομένων. Ετσι, από αυτές τις παραβιάσεις ή κλοπές ψηφιακών δεδομένων, το 48% του συνόλου πραγματοποιήθηκαν από άτομα τα οποία χωρίς άδεια, και για παράνομους σκοπούς, χρησιμοποίησαν το δικαίωμα πρόσβασης που είχαν στη βάση δεδομένων της εταιρείας όπου εργάζονταν. Τα υπόλοιπα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: το 40% είναι έργο των χάκερ, το 28% οφείλεται σε στρατηγικές κοινωνικής μηχανικής ή κοινωνικής εξαπάτησης (social engineering) και το υπόλοιπο 14% είναι απόσπαση πληροφοριών με σωματική βία.

Για την τακτική απόσπασης προσωπικών δεδομένων και απόρρητων πληροφοριών, είτε από χάκερ είτε μέσω άσκησης σωματικής βίας, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Οσο για τις λεγόμενες «στρατηγικές κοινωνικής μηχανικής» ή, ακριβέστερα, «κοινωνικής εξαπάτησης», οι ειδικοί εννοούν τις τεχνικές απόσπασης ή επιτήδειας αλίευσης απόρρητων δεδομένων όχι μέσω της τεχνολογίας αλλά με κοινωνικά ή ψυχολογικά τεχνάσματα: π.χ. ο διευθυντής σας σάς πιέζει να του δώσετε πληροφορίες ή κωδικούς πρόσβασης που μόνον εσείς οφείλετε να γνωρίζετε.

Συνοψίζοντας, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας για το 2009, διαπιστώνει κανείς μια σημαντική μείωση των «εξωτερικών» επιθέσεων στα πληροφορικά συστήματα των εταιρειών, ενώ υπάρχει σαφής αύξηση -της τάξης του 30%- των «εσωτερικών» παραβιάσεων ή κλοπών. Συνήθως, πρόκειται για διεφθαρμένα διοικητικά στελέχη, πρώην υπαλλήλους ή εργαζόμενους δυσαρεστημένους επειδή διαισθάνονται ότι επίκειται η απόλυσή τους. Οι άνθρωποι αυτοί, επειδή συνήθως αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον κωδικό πρόσβασης -τον δικό τους ή κάποιου συναδέλφου- για να υποκλέψουν δεδομένα της επιχείρησης, με σκοπό να τα μεταπωλήσουν ή να τα καταστρέψουν.

Και είναι προφανές ότι πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται μια εσωτερική επίθεση από έμπιστους υπαλλήλους παρά μια εξωτερική τεχνολογική εισβολή από χάκερ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την έκθεση: το 84%, δηλαδή η πλειονότητα όσων κλέβουν εγγραφές (records), ανήκουν σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες και, κατά κανόνα, δεν πρόκειται για ρομαντικούς και «αυτόνομους» χάκερ.

Μια από τις ριζικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο κυβερνο-έγκλημα αφορά τη δραστηριότητα των χάκερ. Οι απομονωμένοι και αναρχικοί «πειρατές» του Διαδικτύου, απ' ό,τι φαίνεται, έχουν μετατραπεί σε επαγγελματίες του ψηφιακού εγκλήματος. Οι άλλοτε μοναχικοί παραβάτες και ανιδιοτελείς καταστροφείς των διαδικτυακών στεγανών και των ψηφιακών εμποδίων έχουν γίνει πλέον οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν υπάρχουν πια αθώοι εισβολείς ή ρομαντικοί κατασκευαστές ψηφιακών ιών. Η δράση των σημερινών χάκερ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παγκοσμιοποιημένου, και άρα πλανητικά οργανωμένου, εγκλήματος: μια νέα τεχνολογική μαφία που υπηρετεί τις ανάγκες για κέρδος και εξουσία της παραδοσιακής μαφίας.

Τελικά, όπως συνέβη και με κάθε άλλο προϊόν της ανθρώπινης τεχνολογίας, η σκοτεινή πλευρά του κυβερνοχώρου αποτελεί την αναπόφευκτη αντανάκλαση του «σκότους» τόσο του δημιουργού της όσο και της κοινωνίας που οικειοποιείται αυτή την τεχνολογία.

Βρετανία: Το 2020 το τέλος του ψηφιακού αναλφαβητισμού

αναρτήθηκε στις 27 Σεπ 2010, 1:28 μ.μ. από το χρήστη Γιάννης Ανδριόπουλος

Ένα φιλόδοξο σχέδιο θα εφαρμόσει η Βρετανία με στόχο την ευκολότερη διαδικτυακή πρόσβαση για τους 6,4 εκατομμύρια Βρετανούς ηλικίας πάνω από 65 χρονών.

Ποσοστό 60% των κατοίκων της Βρετανίας ηλικίας πάνω από 65 δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία του 2010 από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Όπως είναι φυσικό, περισσότερα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας συνδέονται στο Διαδίκτυο με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλο και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν πλέον και online. Ωστόσο, παραμένει ο φόβος ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να ξεπεραστούν από την τεχνολογική εξέλιξη.

Το Ίδρυμα Τεχνών και Δημιουργικής Τεχνολογίας (FACT) της Βρετανίας, πρόκειται να κυκλοφορήσει το λεγόμενο «ψηφιακό μανιφέστο» στο οποίο τίθεται ημερομηνία για το τέλος του «ψηφιακού αναλφαβητισμού», ενώ ζητά τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.

Το μανιφέστο περιλαμβάνει ακόμη πέντε σημεία για τη διαδικτυακή και ευρυζωνική ανάπτυξη της χώρας:

1. Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στόχο για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού, που περιγράφεται ως «έλλειψη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων», ως το 2020. Μια γραμμή βοήθειας για ζητήματα πρόσβασης στο Ίντερνετ, εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να καθιερωθεί, ενώ οι πιο νέοι σε ηλικία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδεθούν ψηφιακά με τους γηραιότερους, μεταδίδοντας γνώση πάνω σε τεχνολογικά θέματα.

2. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία πρόσβασης στις διαδικτυακές κοινότητες.

3. Δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση. Η βρετανική κυβέρνηση και οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα πρέπει να παρέχουν στα άτομα άνω των 65 ετών επιδοτούμενη πρόσβαση στο Ίντερνετ, και να ορίσουν προτεραιότητα τις ευρυζωνικές ταχύτητες.

4. Οι οίκοι ευγηρίας και οι άλλες εγκαταστάσεις στις οποίες συγκεντρώνονται κάτοικοι, όλων των ηλικιών, θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης και εξοικείωσης με την τεχνολογία.

5. Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προωθούν ενεργά την επαφή μεταξύ των μεγαλύτερων και νεότερων χρηστών.

Ο διευθυντής του FACT, Μάικ Στάμπς, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι «καθώς όλο και περισσότερη πληροφορία μεταφέρεται στο Διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την πρόσβαση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, είτε αυτή αφορά την πληρωμή ενός λογαριασμού, τη συνομιλία τους με συγγενείς μέσω Skype, ή την απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο», και συνέχισε, «η πλειοψηφία των άνω των 65 ετών κατοίκων έχουν δεδομένο εισόδημα και τα έξοδα διαδικτυακών υπηρεσιών μπορεί να είναι αρκετά επιβαρυντικά. Θα θέλαμε να δούμε τους παρόχους να προσφέρουν ευέλικτα πακέτα για τους οικονομικά ασθενέστερους, ώστε οργανισμοί όπως ο δικός μας να έχουν την υποδομή να εργαστούν με τους μεγαλύτερους σε ηλικία και να προσφέρουν δημιουργικές εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος».

1-6 of 6